NUFFNANG

Saturday, March 27, 2010

Hari Ini Dalam Sejarah

Kejadian berlaku tanpa di sangka2.. hahaha... Hari ini dalam sejarahlah katakan. Petang tadi jalan pergi Jusco nak beli barang2 keperluan harian dan untuk kerja sekolah tapi dengan senang hati dan rela hati, kawan (driver) kami bawa jalan pergi shopping Mall lain di Ampang. Sampai sana apa yang berlaku, konon saya ini pun mulalah buat kerja yang memang dirancang untuk assignment TP. Tau apa saya buat?.. Hahaha.. selamber ja saya ambil video tu barang2 sana seperti sayur-sayuran, beras, makanan and pakaian.. yang memang barang keperluanlah. Lepas tu, suda dipenghujung rakaman pula, datang ni boss Guard dia ni, "Jom, ikut saya p bilik". Terus saya pun dapat tau suda apa yang berlaku and ikut sajalah. Sampai sana, saya kena tanyalah.. kira macam di bawah ni la perbualan kami..

Guard : Awak buat apa ni?

Me : O.. Saya ambil rakaman untuk contoh barang-barang keperluan disini untuk buat assigment(Terus terang saja sbb mmg suda kedapatan).

Guard : Awak ade surat kebenaran ke untuk buat semua ni. Sekarang ni saye boleh cas awak sebab mencuri harga barang kat sini.

Me : Tak encik, saya cuma nak ambil video untuk contoh barang-barang keperluan. Nak curi harga tu memag tak de la.

Guard : Ye.. Awak memang tak buat tapi saye boleh cas awak tau. Atau saye bawa awak ke balai sebab membuat rakaman tanpa kebenaran.

Me : Maaf encik, saye tak tau pula yang kena minta kebenaran mcm tu. Sbb encik yang ajar subjek ni pun tak bagi tau.. Dia just cakap kamu buat macam ni, kamu pandai2 la nak cari bahan.

Guard : Kamu belajar kat mane?.. Ada kad pelajar?.. Ada bukti tak yang kamu ni pelajar di sana?.

Me : Kad pelajar tak bawa pula encik, sebab datang sini pun bukan tujuan nak ambil video mcm ni.. Cuma nak beli barang2 keperluan, tp tiba2 pula teringat pasal assignment tu saya ambil video lah.

Guard : Ape nama tampat awak belajar?

Me : IPT.. Institiut pend. Teknik (sambil tu sales tulis konon)...

Guard : sepatutnya kamu minta kebenaran ini untuk buat rakaman ni.. sbb sekarang ni saye boleh cas awak sbb mencuri harga barang...

Me : Minta maaf la encik sbb saya tak tau pula mcm tu.. saya pun bertujuan nak ambil video barang2 keperluan.. bukan nak curi harga... maaflah encik sbb saya buat masalah kat sini... (minta kesihan)...

Guard : Minta IC.. (sambil call pekerja lain)

Me : bagilah ic konon...

Guard : Potostet ni(sambil memberikan Ic saya dgn tu org). Mane video yang awak ambil tu?...

Me : Buka HP n bagi tengo la... cuma ini yang saye ambil..

Guard : Ini saja ke yang awak ambil?...

Me : Ya..

Guard : Awak tulis no phone sini (di potostet ic)... tolong padam video ni..

Me : OK..ok... sekarang ni saya delete (sambil bagi tengo delete then keluar)...


Hahahaha... bikin takut jg la... lucu bagi saya tp bikin panas jg la... hahaha... apa pun tidak dapat. Dapat pengalaman sajalah kena tahan Pak Guard. Lepas ni.. kalu kena cari IPG ni, bersedia sajalah... hahaha...

gade say : Apa2 la... ntah macam mana la ni.. terpaksa la buat plan B ni untuk buat assignment tu.. huhuhuhu.... Kalu tidak sekarang ni.. mengedit suda kali saya ni untuk assignment.. tp apa boleh buatkan.. Yang penting semua OK.... hehehe

Wednesday, March 24, 2010

Healthy And Fitness

Beberapa hari yang lalu saya telah membaca tentang kesihatan dan kecergasan. Sebenarnya saya baca buku ni pun dekat library sekolah. Sebagai pengetahuan saya sekarang ni sedang menjalankan SBE (School Base Experience) atau Pengalaman Berasaskan Sekolah di SK Bandar Tun Razak 1 dan minggu ni adalah minggu yang terakhir daripada 2 minggu. Hehehe... Ok.. sambung cerita tentang Kesihatan dan Kecergasan. Ini maklumat yang saya dapatlah.. sebahagian daripadanya la.. macam ni...: Buku tu cakap.....

Kadar denyutan nadi orang dewasa yang sedang berehat mungkin 65-75 denyutan seminit. Tetapi apabila kecergasan bertambah baik, dan jantung mungkin cekap, kadar denyutan nadi boleh jatuh hingga 60 atau kurang dalam seminit.

Bagi orang yang tidak cergas, kadar denyutan nadi pulihnya selepas bersenam mungkin 120 atau lebih. Tetapi selepas menjalani program senaman, ia mungkin akan jatuh kepada 80-90 denyutan seminit.

Haaa.. Yang ini pula cara menentukan kecergasan:

Ok. Catatkan masa yang diambil untuk berlari sejauh 1500 meter atau 1.5 KM.

Kalau masa yang kamu ambil untuk berlari 1500 meter tu;
20 minit atau lebih - Sangat Tidak Cergas
15-20 minit - Tidak Cergas
12-15 minit - Biasa
10-12 minit - Cergas
10 atau kurang - Sangat Cergas


Cukuplah untuk kali ini. Hehehe... Tunggu next post untuk info seterusnya...

gade say : Bah kamu orang semua, jangan lupa periksa kecergasan masing2 untuk masa depan yang sihat. Haaa.. kalau mau tentukan denyutan nadi tu, letakakan jari pada mata nadi pada pergelangan tangan kemudian kira denyutan dalam masa 15 saat lepas tu darabkan dengan 4 untuk mendapatkan denyutan nadi seminit.

Saturday, March 20, 2010

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010


Bermula cerita hari ini konon stay di hostel saja. mau mencuci baju-baju yang berabad sudah tidak di cuci konon. Hahahaha... Tapi, rancangan ku bukan rancangan-Mu, itulah yang terjadi. Pagi tadi kawan saya minta kawan pergi ke klinik mau minta tampal gigi or cabut. Sudah sampai di klinik kena buat temujanji lagi, nasib jugalah hari ini juga. so kena tunggu jam 2 la.. then kebetulan, kawan saya ni (driver), mau p shah alam untuk urusan bisness dia laa.. mau jumpa rakan bisness. so kami pun ikut saja la. sampai sana ndak sangka pula terjumpa la sumandak satu kampung, anak ketua kampung bah. belajar di sini jg. so dipendekkan cerita, kami balik ampang lagi lepas tu untuk p temu janji kawan saya ni. kemudian kira2 pukul 3 setengah macam tu siap n terus balik ke hostel. Tapi cerita punya cerita, mau jalan lagi pergi PWTC mau tengo tu Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010. sampai sana, banyak juga buku-buku yang menarik, tapi masalahnya sekarang ni pukai pula. elaun belum masuk. ada jugalah yang dapat saya bawa balik.. hehehe... ini gambar-gambar ja dengan 1 buku untuk Kaedah Pembelajaran Koperatif Sekolah Rendah, untuk rujuklah kunun.. Hehehe... gambar-gambar dibawa ni sajalah yang saya sempat ambil tadi. Hehehe...






Friday, March 19, 2010

10 jobs you wish you had


We live in a country where career satisfaction is diminishing year after year and according to the statistics, adults somewhere between the ages of 18 to mid-thirties change careers an average of ten times. With that being said, most of us out there have daydreamed one time or another about having a different, and killer job … and if you deny this fact, you’re indeed a liar. Here’s a list of ten jobs you wish you had.

1 Trapeze artist

If you’re a young dude that has dreamed about flying since you were a wee little lad, this job’s for you. I’d say you’d have to be in your mid-twenties and have a passion for this sort of thing; becoming flexible and being able to fly through the air with the greatest of ease won’t come to you overnight, but having that dare devil mindset sure will help you take the plunge … hopefully the safety net is already in place.


2 Brew master

Love beer? Apply to be the master of the brew. The kind of man that’s cut out for this job is the guy who likes to wait for things to happen. If you have a creative side, that will help you as well. Imagine telling your friends that you not only created a new flavor of beer but you get to drink on the job.


3 Concert promoter

This job is cool because you get to be the spokesperson for your favorite band and you definitely will take on much less responsibility than a publicist. What’s cooler than standing around all day in a musty, broken-in pair of jeans, sneakers and a band tee? Who knows … you’ll probably party with the band after their tour to boot.


4 Rocker

Why be a concert promoter or roadie when you can actually live the full experience. Call up some frat brothers of yours from college, jam a bit and see where it takes you. Follow through on the dream of crashing hotel rooms, not being tied-down to any particular lady and live up to the saying “sex, drugs, and rock n’roll.”


5 Mad scientist

Did you have a science kit growing-up? Here’s your chance to make playtime a reality. You can’t actually take over the world or create an antidote for those who may turn into zombies when the world ends, but you can dream. Start out small … break out an old erector set or get scrap metal parts and build really awesome robots. If all else fails, at least you know you tried … and one last thing, keep Dr. Frankenstein in mind.


6 Photographer

Every Tom, Dick, and Harry has a digital camera or some kind of iPhonamatronic in their pocket at all times. And every one of those said people can point and click at a building facade in an artsy way and publish it to their Facebook wall. This kind of job takes the utmost creativity and a lot of patience. If you think you have the chops to go out there in this economy and blow Warhol out of his grave, go for it.


7 Chocolatier

You don’t have to be a chick to love chocolate and this kind of job can be really satisfying … to your taste buds, that is. Much like that of a brew master, you get to taste your improvements as you climb the ladder of chocolaty success.


8 Freelance writer

In this kind of business, you need to have connections and really be outgoing. It’s said that if successful enough, one can live off a freelancer’s salary quite comfortably. Make those contacts and pitch those ideas!


9 Lion trainer

Manly men only needed to sought out this kind of position. Do you like laughing in the face of death? Would you not mind sticking your head in the mouth of a foul beast? This job is off-beat and sounds like a blast … it may even get you laid with the right kind of animal-loving Jane of the jungle chick. Go get ‘em Tarzan.


10 Bar owner

Let the booze flow freely and the tips be spent generously. Being a barkeep can rock for the right kind of dude. This kind of person needs to be extremely outgoing, and needs to keep a balance of knowing how to have fun but also how to stay safe. Try telling a woman you own a bar and … well, I’ll leave the rest up to your imagination.


Source : guyism what guys need


Sunday, March 14, 2010

Last Year Memory....






















25/12/2009 last year, selepas melayani kebaktian pagi. satu-satunya pelayanan muzik pujian dan penyembahan... sebagai pemuzik laaa... hehehe













My friend with my first designed banner for Christmas. Hehehe....











31/12/2009 last year.. birthday pmm kunun... ooo... sbenarnya 1/1/2010 suda sbb jam satu suda kali tu...









Kek guru-guru Pesekutun Kanak-Kanak(PKK) sempena harijadi PKK SIB Terintidon... jatuh bah.. rosak d... apa pun sedap jg laa... hehehehe

Thursday, March 11, 2010

Apa Yang Anda Rancang????








gade say : Kalau saya cakap, gagal untuk merancang adalah merancang untuk gagal. Macam mana?.. Betulkah?…

Wednesday, March 10, 2010

SBE “SCHOOL BASE EXPERIENCE”

Hari ini suda 3 hari SBE di SK bandar Tun razak, isnin lapor diri, kelmarin just jumpa PK takbir dan kurikulum. agak boringlah sebab kalau bukan di pusat sumber, round2 x tentu arah. hari ini tidak berapa bosan laa.. cuma mengantuk gila.. lambat tidur semalam gara-gara mesyuarat post mortem KOT (kejohanan olaraga tahunan) baru2 ni. Pagi tadi, di sekolah ada sambutan maulidu rasul peringkat sekolah sampai jam 10… so kerja duduk ja dengar ceramah n tengo2 tu budak2. lepas tu.. masuk library tidur (hari ini dlm tiga hari ini, tertidur betul2 d library)…  tapi sekejap ja laa… lepas tu round2 bengkel n jam 1 balik laa… hehehe………….

 

gade : Tidak sabar suda mau abis SBE, mgu depan BIG la pula….

Perkara Baru Yang Saya Nak Cuba…. (harap berjaya)…

Hari ini saya install “Windows Live Writer”, mau cubalah macam mana benda ni berfungsi. mengikut yang saya baca.. ia memudahkan saya menulis blog ke laman blog saya. so sekarang ni nak cuba la… kalu dapat bagus juga ada benda baru yang saya tahu….

 

gade: Try dulu send kio….. hehehe

Friday, March 05, 2010

Sebulan Di IPGM

Huhuhu.. akhirnya sebulan suda d sini.. ras baru sedarkan diri... hahaha.. gila kan.. mcm seminggu 2 d sini mcm tidak percaya... mcm masi dalam kahyalan lg... apa tidak.. tiba-tiba ja... dh la.. frst gia x kena panggil interview GSTT dulu tu.. tiba2 kena call oleh IPGM Kampus Pendidikan Teknik. bruurrrr lg tu kena tanya "Awak nak terima tawaran untuk mengikuti krusus KPLI-SR KH ni atau tidak?, sepatutnya kelmarin lagi kamu dh lapor diri." terus saya binggung, pastu saya tanya balik n IC semua kena sebut.. barula yakin sikit n kelam kabut cakap "YA, SAYA TERIMA".. hahaa... terus ni kena suruh datang minggu tu jg.. tp ada lg perasaan ndak yakin ni, terus saya minta tolong kawan baik saya c webber handsomeboy check d internet.. terus dia msg saya "ooo TAHNIA, ko dapat ni, d IPGM Kampus Pendidikan Teknik KL"... Hehehe,, baru la yakin ni...

esok dia, ekspris p pekan beli apa yang perlu dgn kompom semua flight n cater kereta antar p airport. syukur semua selesai. Lusa terus la terbang p KL.. tp masalahy saya ndak tau apa2 d sini.. syukur lg ada kwn harapan bagsa cyril tlg ambil d airport n hantar p IPG keesokany.

Sampai sini, huhuhu susah hati jg sikit. takut2 lg ni kena tipu.. mana tau p reg... "aieee... tiada senarai kamu ni...".. terus binggung la kan.. haha.. syukur la x mcm tu. masa tu ada susah hati sikit jg mcm mana mau sesuai kan diri... ya laa.. ini bukan s sabah tumpah darah ku... hahaha... first2 masuk tu p reg.. jpa kwn dari sabah terus ckp kunun "ahh nasib la ada kwn d sabah sama2 satu kelas".. kwn saya ni dari ranau.. senang hati la kan ada kawan dari sabah.. terus kami kena hantar la p hostel. sekali sampai sana... ieee... bikinan borneo bah ni.. hahha.. ramai pula dari sabah sarawak.. ada lg ni satu skola dulu masa SMK.. hehehe.. so ndak susah la banyak geng... di kelas pun skg ada 23 org, 10 dari sabah 7 sarawak n 6 smjung.. tu pun ada intake ke-2 ni 6 org..

sepanjang sebulan, baru 2 aktiviti.. 1 "larian mesra" pusing tu tasik permaisuri dgn p tgo perlawanan hoki akhir sapura vs TNB.. TNB menang flik 4-2. gambar2 ada d facebook kawan2 upload.. mau upload d sini x dapat.. slow ni wireless dgn ikut lubang tikus lg.. hehehe....

gade: mcm tulis diari pula kan... ahahaa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG