NUFFNANG

Tuesday, December 30, 2008

Think This...

Suatu ketika seorang manusia diberi kesempatan untuk berkomunikasi dengan Tuhannya dan berkata, “Tuhan ijinkan saya untuk dapat melihat seperti apakah Neraka dan Surga itu”.


Kemudian Tuhan membimbing manusia itu menuju ke dua buah pintu dan kemudian membiarkannya melihat ke dalam.

Di tengah ruangan terdapat sebuah meja bundar yang sangat besar, dan di tengahnya terdapat semangkok sup yang beraroma sangat lezat yang membuat manusia tersebut mengalir air liurnya. Meja tersebut dikelilingi orang-orang yang kurus yang tampak sangat kelaparan.

Orang-orang itu masing-masing memegang sebuah sendok yang terikat pada tangan masing-masing. Sendok tersebut cukup panjang untuk mencapai mangkok di tengah meja dan mengambil sup yang lezat tadi.

Tapi karena sendoknya terlalu panjang, mereka tidak dapat mencapai mulutnya dengan sendok tadi untuk memakan sup yang terambil.

Si Manusia tadi merinding melihat penderitaan dan kesengsaraan yang dilihatnya dalam ruangan itu.

Tuhan berkata, “Kamu sudah melihat NERAKA”

Lalu mereka menuju ke pintu kedua yang ternyata berisi meja beserta sup dan orang-orang yang kondisinya persis sama dengan ruangan di pintu pertama. Perbedaannya, di dalam ruangan ini orang-orang tersebut berbadan sehat dan berisi dan mereka sangat bergembira di keliling meja tersebut.

Melihat keadaan ini si Manusia menjadi bingung dan berkata “Apa yang terjadi ? kenapa di ruangan yang kondisinya sama ini mereka terlihat lebih bergembira ?”

Tuhan kemudian menjelaskan,

“Sangat sederhana, yang dibutuhkan hanyalah satu sifat baik”

"Perhatikan bahwa orang-orang ini dengan ikhlas menyuapi orang lain yang dapat dicapainya dengan sendok bergagang panjang, sedangkan di ruangan lain

orang-orang yang serakah hanyalah memikirkan kebutuhan dirinya sendiri




gade say:

Sia dapat msg ni d email... sebenarnya mcm tagged bah ni... suruh send p email kwn2.. tp sia ambil jg untuk masuk diblog... sbb sia tiada tau apa mau tulis..... so kita fikir2kan la.. yaaa....

Wednesday, December 24, 2008

Few Seconds on Christmas



Haiii... bah kejap lg d mau christmas... beberapa jam/minit/seconds lg la... so what we doing on this christmas?... just sambut dgn family and kwn2?.... hehehe... mestila bah kan.... satu lg p church la....

So... hari ini pun sia plan mau balik kg la... mau jpa family and kwn2 sama mau p church... d kg kami sambut 3 hari xmas.... d church la.... start malam ni(malam pembukaan) sampai 27 malam(malam penutupan).... so, ada masa 3 hari 5 malam la..... ntah apa la aktiviti d kg tu... pagi and malam d church la... petang d padang kali... harap2 ndak ujan mcm hati sia... hehehe..... baru la aramai mau main.... ada sukaneka dgn cabut2 main bola kali.... ndak tau klu ada permainan lain lg.... So,

"Sia mau ucapkan, merry christmas 2008 kepada kamu org semua and happy new year 2009 ya...."




Tuesday, December 23, 2008

Horoscopes Today....

The Bottom Line

You may be selfish now and then -- it's allowed! Get back some of your free time.

In Detail

If you feel like you're been sacrificing too much in your life, then stop doing it. You may be selfish every now and then -- in fact, it's healthy! So let the pendulum swing back to 'selfish,' where your happiness is the highest priority. Reclaim some of your free time. Use it however you see fit -- take a nap, read a book, go for a walk, or even just watch TV. All that matters is that you are doing what you want to do, when you want to do it!


Hahahaha... Don't know what .... no idea of it.... what you all my friend suggestion?... Hampir sama ja dlm hati sia ni.... hahahaha...  Give me comment............. :D

Sunday, December 21, 2008

YES MAN!!!

Life Creates Questions. Together Our World Can Write the Answers.
— Josh from the USA



Today, i going to watch movie with my friend William... but after kebaktian di gereja la.... 

Movie yg sia p tgo tu is "YES MAN". Sia pun nadak tau bah apa cerita dia ni... ada pilihan jg mau tgo tp... last sia pilih ni Yes Man... kwn sia ckp, mana2 ja ko.... yg sia nampak is pelakon dia c Jim Carrey so sia fikir pun lucu2 la.... tp, yang paling menarik perhatian sia d iklan tu(d cp bah sia p tgo ni).... ada word dia sana;

"One Word Can Change Everything"

itu la word dia.... sangat menarik bagi sia..... sia tau jg la.. word yg kena maksud tu is "YES" but... mau tau... How it can change something??? So sia pun layan la.... ambil resiko ja siok atau ndak... hehehe.... So mmg ndak jg mengecewakan la.... sia cerita sikit la pasal tu movie... hehehe.... sia lompat2 ja ni cerita... nanti kamu p tgo sendiri ahh....

Mula2 ni c Carl Allen(Jim Carrey) mmg malang ja la.... bukan malang la.... sunyi bah... suda la kena tinggal sawo(isteri) dia.. pastu kerja pun mcm mau2 ja kena buang.... kerja dia kasi aprove org punya pinjaman... so masa mula2 tu tiada satu pun dia kasi lulus.... yg kena kasi tgo la... Pastu ada kawan dia bagi satu risalah pasal tu "YES" punya mcm talk la.... n then dia p la konon lepas tu....Then lepas tu dia cuba cakap "YES" kepada semau perkara..... peluang2 yg ada la.... dia berusaha cakap "YES"..... ya... mmg lepas tu mmg berubah la kehidupan dia... kerja dia bagus.... kena aprove ja semua permohonan pinjaman... sampai 500++ pinjamana kena aprove dlm sebulan.... pada masa yg sama dia jpa la satu pmpuan ni.... nama dia.. Allison(Zooey Deschanel) kenal2 dia pastu bercinta2 la dorg ni.... Satu hari dorg p melancong la.... mana2 ja dorg p... mcm tidak d rancang.... pilih2 ja tempat mau p mana2.... last2.. dorg kena tahan d airport kena suspect pengganas la... and terpaksa la kena tahan sampai panggil peguam.. pastu kena tanya la peguam dia.... pada masa yg sama jg... ni pmpuan ni.. tahu yg c Carl ni... cuba cakap "YES" untuk semua perkara... terus dia pun rasa.... terima dia(allison) sbgi cinta2 c Carl pun mcm terpaksa cakap "YES" ja..... dr sana la... tu pmpuan tidak mau jpa.... tidak mau jwp panggilan c carl.... mcm detik2 sedih la.... but after that.... after c Carl ni paham betul2 apa guna word "YES" tu.... dia pun terangkan la pada c Allison.... sbnary... c Allison ni pun salah paham suda bah.... after dorg bincang... and semua baik la..... and hidup dorg pun ok la.... terutama c Carl tu.... ceria la hidup dia... ndak suda kesunyian..... hehehe.. ini ja ble sia cerita.... yg lain p tgo sendiri.... ahh....


gade say:
Actully... sia mau tgo dgn org lain bah movie ni.... with 'her'.... but she not "around".. so sia bawa la kwn sia tu..... apa yg sia dapat dari movie ni is.... sentiasa berfikiran positive.... be positive... elakkan tekanan..... bersosial dgn kwn2....jan buat anggapan sendiri, seboleh2y tanya apa maksud org tu yg sebenary... yang paling penting..... jumpa dan berbincnag is jalan penyelesaian yg baik... apa2 masalah pun ble selesai... whatever yg akhirnya keputusan yg d ambil baik atau ndak terhadap diri kita..... buat apa yg termampu.... try to save what we can save.. Think twist..... huhuhu cakap pasal relation suda d ni.... tp mcm tu la kan..... siapa ndak setuju angkat tangan.... siapa setuju... jan angkat tangan.... naaa.... tgo tiada yg angkat tangan... ko pun ndak angkat kan..... hehehehe... 
Apa2 pun feel so sad ni skg...... huhuhuhuhu...

Friday, December 19, 2008

Can't Say Anything......

I can't say anything what going happen now... all is in out of my plan or what was suppose to be.... so what ever heppend, what ever i have to continuse my life... begitu jg dengan kamu.... But im not going to talk about this today.... so what im going to talk is.... hehehe... this my or lebih baik.... "OUR MAGIC 'BULLET' "....... hehehe....

Jonathan Prawira - Sungguh Indah Kau Tuhan 

Kucari Wajahmu Temukan Kasihmu
Kau Bukan Tuhan Yang Jauh Dariku
Kupanggil Namamu Kudengar Jawabmu
Kau Tuhan Yang S'lalu Dengar Seruan Hatiku

Sungguh Indah Kau Tuhan
Penuh Kasih Dan Sayang
Kau Tempat Penghiburan
Bagi Setiap Hati Yang Terluka
Sungguh Indah Kau Tuhan
Menara Perlindungan
Kau Sumber Kekuatan
Bagi Semua Orang Yang Membutuhkan


Last night i sleep with earphone on my ear.... just play the magic bullet song... and around 3 am... i'm wake up and listen this song..... it really giving me strength.... so i share it you all here....
to here this song.... click here... 

Tuesday, December 16, 2008

KUTERPAKU - GMB

OK... see u all guy's and gurl's... lama suda sia update ini blog... sia pun no idea apa mau cerita... skg mcm feel "lain2".... many happen la last weekend... but sia ndak dpt cerita.. hari ini pun perasaan ndak berapa stabil.. hehehe.. but it's ok la masi under control....

So, hari ini sia mau share lg la lagu dari GMB (GIVING MY BEST).... and kali ini actully bukan lagu baru dorg but lama2 suda... but klu sia dengar, it's always fresh.... hehehe... so this is that lyric..... 


KUTERPAKU
Music By GMB
Lyrics By Sidney Mohede


DALAM REMBULAN DAN CAHYA MENTARI
DI GELAP BADAI DAN INDAHNYA PELANGI
DALAM TANGISAN DAN WAJAH BERSERI
KAN KUTEMUKAN KASIH TERBESAR BAGI DUNIA INI

REFF :
DIAM KUTERPAKU
DAN KU TAKJUB AKAN KASIH-MU
YANG TERGORES INDAH
DALAM ANUG'RAH
HATIKU MILIK-MU

INDAH KUTERKAGUM
DAN KUBAWAKAN HIDUPKU
KAU MEMBUAT HATIKU
MENJADI BARU
BAHAGIA KU MENGENAL-MU

BRIDGE:
KUTERPAKU… MELIHAT-MU
KUTERKAGUM… MEMANDANG-MU


Ya.... mau tgo lyric dengan chord sekali.... emmmm klik sini

Ooooo.... kita jg ble dengar lagu ni d imeem... click here ahh..... hehehe....


Gade Say:

Hehehe... mark nanti2 la sia tag balik yg ko cakap ahh... sia fikir2 dulu apa kereta yg sia suka yg sia ndak ble dapat... hehehehe.... ok guy's and gurl's..... see again... GBU.....


Thursday, December 11, 2008

TADAU BAINO.....

Ya.... baino nopo om amu oku koilo om nunu tulison... nga arantan oku'nod ti longohon...songminggu no d om amu nopo olingos... maha om amu mingutsingut poo om lumasu p..... mukul-kukul poo... aduiii.... mangakan tubat nga namu ie kotori kopio... nga pounsikou po tu amu noyo gia otoruk kopio eio....

Kosuabon baino... karaja nopo nga mingturikid dot computer tulun moi ponginstall dot "update"... dot IE7/IE6 (internet expoler)... nosiap no daa d hiti HQ eio nga hilo p d "branch"... nga mamakai po d dot VNC hilod "branch" eio... pokisisiapan nogi kaka dot baino.... osiap id osiap noo... amu nopo om amu no.... hehehe....

bah.... topinai kud is suang dot nagaran dot Tuhan Yesus... Sokodungon oku no dikou dot id suang sambayang.... kio.... hehehe.. pounsikou....


gade saya:
HEHEHE... baino nopo om turang puti taralom ot boros ku... hehehe... amu nopo karati om mingkarati rati nopo ka... hehehe..... 

Tuesday, December 09, 2008

Mini Konferensi SIB Kawasan Nahaba




Semalam adalah malam pembukaan untuk mini konferensi d SIB Kawasan Nahaba, dan bertempat d kampung sia, SIB Terintidon. Hahaha... actully ni ari sia ndak datang kerja/ambil MC sbb ini la... Suda jadi AJK pelaksana lepas tu bahagian Multimedia lg tu... sia pun ndak tau apa2 tp, tau sikit la dr dorg... Dorg d kg pun mengharap sangat suda ni... sia pun ndak tau mau buat apa2.... sia tida rancangan pun mau ambil MC ni ari tp, mgkin ini la bah yg DIA rencanakan. So kelamrin 1 hari d church buat persediaan, syukur malam pembukaan tida apa2 masalah... cuma tu laptop gereja ja buat hal sikit.. nasib jg la sia bawa laptop sia just in case ada problem spt yg berlaku semalam la.. hehehe... apa pun sedih jg la sbb ndak dpt ikut sepenuh masa, apa2 pun GOD BLESS... 

Klu tgo penceramah and pengkhotba.. huhuhuhu.. mmg siok2 tu... semalam pun siok jg kotbah pastor Jubilie Apin.... so malam ni mgkn pastor Edwin Tupoloh.... yg mmg siok+lucu but mudah untuk d paham biar pun panas2 ja.... hahahha..... GOD BLESS ALL.




gade say:
Tp, yang ndak siok kan... sia balik KK hari ini... banyak benda sia lupa. aduiii.... sia suda sediakan semua... konon2 kasi bagus2 hanger d dinding supaya ndak lupa... tp, sekali sedar d Tengilan suda baru sia ingat.... punya jauh baru ingat.... hahahaha.... T-shirt SCC yg sia lupa dulu.. lupa lg... paling teruk.. sama2 name tag lg sia lupa tu... ntah mcm mana la ni.... minta kirim la tu esok.... huhuhuhu...


Friday, December 05, 2008

SORITA TOMOD...

Tidak tau apa mau tulis.. so sia mau cerita satu cerita yg mungkin kamu org semua suda baca dulu2 lg kan.... hehehe... Ini bah... alkisah ni masa temuduga konon... ada 3 org yg p interview ni. jawatan yg dorg apply ni pegawai kanan dalam syarikat tu la... so alkisah proses temuduga ni mcm ni la.... emm dorg ni interview 3 org sekali la konon....

Interviewer: Saya mau tanya setiap kamu. Apakah yang paling laju atau cepat d dunia.

A Bagi saya, yang paling laju di dunia ini ialah berfikir. Contohnya, bila ada sesuatu masalah timbul, terus kita dapat penyelasaiannya.

Interviewer: Waaa.. bagus-bagus... berfikiran positive. Bagaimana pula dengan kamu B?

B: Dalam pengamatan saya pula, benda yang paling cepat di dunia ini ialah cahaya atau lampu. Kita tengo menara petronas, bila satu suiz saja yang d pasang semau lampau yang menyuluh menara pada waktu malam terpasang dari bawah sampai atas...

Interviewer: Waaa... lagi menarik jawapan daripada B. Ok, yang terakhir kamu C. Apa yang paling cepat atau laju di dunia ini.

C: Bagi saya, yang paling cepat atau laju di dunia ini ialah cirit-birit. 

Interviewer: What???... cirit-birit?... cuba kamu explain kenapa kamu cakap mcm tu?

C: Ok. Semalam saya mengalami pengalaman ini. ketika sia sdg tidur, kita-kita jam 2.30 pagi tadi, saya terbangun dan belum sempat saya berfikir, belum sempat saya pasang lampu, cirit-birit suda keluar. itu la sebabnya saya katakan cirit-birit paling cepat atau laju di dunia.

Semua org didalam bilik tersebut diam dan senyum2 kambing termasuk la interviewer yg tidak berkata apa2 tetapi hanya mampu tersenyum.

Alkisah diakhir cerita ini, C telah diambil berkerja d syrikat tersebut dan menjadi pagawai kanan kepada syarikatnya.

gade say:
Ini la ni... peng"interviewer" ni kadang2 soal soalan yang tiada2 bah... yg tiada kaitan ni.. so kadang2 klu kena pada tempatnya jawapan yg tiada2 pun buat peng"interviewer" berfikir panjang jg... apa orang dusun cakap "OGULIAN".... hehehe...


Wednesday, December 03, 2008

ESOKKAN KU JELANG

Hai... hari ini ndak tau mau blog apa... so sia mau share la satu lagu dr GMB dari album "Stand Out". i believe most of all know this band right. dorg ni satu band rohani dari indon.. Mamber band is Adi Prasodjo, Amos Cahyadi, Bams, Daniel Sigarlaki, Jeffry Hermanto and Joseph S Djafar. 

"ESOK KAN KU JELANG" is t song that always touch my heart and soul. This song sang by BAMS (samsons & GMB) after vocalist Sidney Mohede mengundurkan diri dari GMB kerana memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pelayanan Youth Pastor d JPCC. so ini liriknya:


Saat mataku memandang
Keajaiban karyaMU
Sungguh siapakah ku ini
Yang Engkau hargai
Dan cintai
Selalu

Reff :
Dan saat kupikirkan kebaikanMU
Tak pernah ku kekurangan
Dan saat kurenungkan kesetiaanMU
Esok 'kan kujelang
Tanpa keraguan


gade say:
Pendek ja ni lagu tapi kalu kita dengar betul2... huhuhu... ya... u can feel what that song mean. Lagu ni betul2 menyedarkan sia betapa besarnya kasih-Nya. Kerana kebaikan-Nya dan kesetian-Nya terhadap kita membuatkan kita tidak pernah gentar,ragu ataupun kuatir akan hari esok.... mari kita JELANG HARI ESOK TANPA KERAGUAN.....


I'M HERE!!!!!

Undergoing MyBlogLog Verification

STRESS.... STRESS AND STRESS LAGI..........

Balik2 stress... apa mau buat?... sakit kepala, jiwa tidak tenang, susah betul mau tidur, buat yang tidak2.. Macamana bah ni... macamana mau mengatasi masalah stress ni... kalau ko mcm mana cara ko?... Minum banyak air... kopi or teh mcm d pic tu?.... ada org cakap minum "aramai tie" boleh kasi hilang stress.... tp sampai bila boleh bertahan ahhh... kalau masa mabuk ja tidak ingat masalah(stress)... hemmm susah jg... lepas sedar dari tidur... "uluon" or "kogutan"... sakit kepala lg balik..... kalau hilang tu stress ndak apa jg... klu tambah stress... ndak tau la.... TAPI.. sia ndak tau la sbb sia ndak minum "aramii tie" gia...  so mungkin lain cara la mau selesaikan masalah or mengatasi stress kan......


Apa lagi ko mau buat kalu ko????

Gade Say: Kalau sia... kalau bercelaru suda otak sia.. atau stress.... ambil eye phone sumbat d telinga.. terus tidur selain tu bersukan la... main bola.... ya.. itu la.... hahahaha...... emmm... klu sia, sia slalu dengar lagu2 yg sia suka la masa tu... biasanya lagu2 rohani la.... dan yang paling penting is PRAY la.... just PRAY and tell HIM.... sambil dengar lagu pada masa yang sama OTW utk tidur.... yaaaaa.......... Thanks.....

Tuesday, December 02, 2008

Red Glam Charity Party......


Dear my lovely & caring friends,
In conjunction with 20th World Aids Day, O2C together with D'Junction Bistro & Club will organising RED GLAM CHARITY PARTY !! this event is consider as Red Carpet Event...purpose? To support KASIH (KK Aids Support Services), collecting donation & as well to develope awareness about AIDS among us..


Who will be There????

There will be also :
1. Door Gift for 50 early bird!!
2. Talks about aids by our Dear Dr Roddy Teo
3. RED CARPET photoshoot ...by our talented photographer around KK ...so do come "glamourously" ....
4. Dinner buffet (Ini mesti adalah ...)
Berminat untuk turut serta membuat charity/amal? All of us are welcome & just pay RM30 only bah ...for me thats the only way that I contribute..& oh ya, the money will be channel to KASIH ,worth it..while we having party ..in the same time we donate for those really need ..


LUMIS: BAH INI TANDA SUPPORT NI.....


gade say: Alah sia ndak dapat p ni... ada plan dahh....

The Secret

"When a human mind clearly and continually visualizes an end result, with deep emotion and concentrated intent, then the formatted energy generated is converted into its mass equivalent - ie. the result desired." Jim Francis

"...if you're committed to working and doing as I say, you will get results that will exceed your wildest expectations. You will become enlightened, you will become a master over your own body and mind. You will become a master of your own life."

"What could be better than that?... ...You can begin to help others do the same. Our world is really messed up and we need to help people feel better more often. With your permission, and your dedication, I'm going to turn you into a Jedi. Then, I expect that you go out be a part of the solution." Jeff Gignac


Credit for:

http://www.thesupermindevolutionsystem.com/

http://www.supermindevolutionsystem.com/Super-Mind-Academy.html

http://attractingyourgoals.com/

http://www.supermindevolutionsystem.com/Videos.html

Sukar Tidur atau Insomnia

InsomniaTidur merupakan aktiviti paling penting untuk merehatkan minda. Fungsi tidur ialah memberi peluang kepada badan untuk berehat, memudahkan proses membina semula tenaga, mengukuhkan daya intelek dan meningkatkan ketahanan sistem imunisasi. Tidur yang cukup menunjukkan seseorang akan berasa lebih bertenaga ketika bangun pagi. Tempoh masa tidur bagi seseorang bergantung kepada individu tersebut. Fisiologi tidur berubah apabila umur seseorang meningkat.

Namun begitu, sesetengah individu mungkin pernah mengalami kesukaran untuk tidur. Insomnia ialah satu keadaan di mana seseorang berasa sukar untuk tidur dengan nyenyak atau berasa seperti tidak cukup rehat walaupun telah tidur lama.Pesakit insomnia akan menjadi kurang aktif dan kurang bertenaga pada siang hari. Imsomnia boleh dikelaskan kepada insomnia sementara, jangka pendek atau kronik bergantung kepada berapa lama tidur itu terganggu.

Tanda-tanda dan gejala insomnia :

  • Sukar untuk tidur
  • Terjaga beberapa kali di waktu malam dan mempunyai masalah untuk tidur semula
  • Bangun terlalu awal di waktu pagi
  • Terasa letih atau mengantuk di waktu siang menyebabkan kerap tidur di siang hari

Faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya insomnia :

  • Tekanan (mungkin masalah kewangan atau masalah kerja)
  • Pergaduhan suami isteri
  • Penceraian
  • Kehilangan orang yang dikasihi
  • Berpindah ke tempat baru
  • Kekurangan zat makanan
  • Sakit
  • Masa tidur yang tidak teratur

Cara mengatasi insomnia :

  • Elakkan meminum minuman berolkohol atau merokok
  • Elakkan tidur dengan perut yang kosong atau terlalu penuh
  • Elakkan membawa masalah ke tempat tidur
  • Jangan memaksa diri untuk tidur
  • Amalkan mandi menggunakan air suam
  • Cuba membaca buku yang membosankan atau bahan bacaan ringan seperti majalah
  • Dengar muzik yang boleh menenangkan fikiran
  • Bangun pagi pada waktu yang lebih kurang sama tanpa mengira waktu anda tidur
  • Semak semula preskripsi dan ubat-ubatan yang anda ambil dengan ahli farmasi anda

  Gade say: Most of us has experiance of that.... saya pun pernah jg mcm ni.. tida betul siok.... so apa lagi jaga kesihatan... hehehe.... emm saya dapat ni info di jaga kesihatan punya tips....

Monday, December 01, 2008

Asal Usul KAMPUNGKU...


SEJARAH ASAL-USUL KAMPUNG TERINTIDON
Menurut cerita dari orang tua-tua, kononnya orang yang pertama sekali sampai ke kawasan perkampungan Terintidon kini ialah Pakcik Rugom yang berasal dari kampung Kiau, Kota Belud. Pakcik Rugom sampai ke kawasan tersebut kerana memburu binatang yang hidup di persekitaran kawasan tersebut sebagai salah satu bahan makanan pada masa itu. Adalah dipercayai bahawa pada masa itu, hutan rimba yang terdapat disini, di diami oleh pelbagai jenis binatang serta burung. Begitu juga dengan sungai-sungainya yang mana didiami oleh ikan-ikan yang banyak serta besar-besar. 
Setelah beberapa hari menjelajah di kawasan tersebut maka Pakcik Rugom pun tertarik hati dengan keadaan tanah-tanihnya yang subur dan amat sesuai dijadikan sebagai kawasan pertanian disamping itu kawasannya terlalu luas. Akhirnya Pakcik Rugom pun telah mendirikan sebuah pondok kecil di tengah-tengah hutan rimba tersebut. Secara kebetulan Pakcik Rugom telah membina pondoknya itu di tepi sungai yang dikenali sebagai sungai “DAN” atau “RAN”. Manakala ditepi-tepi sungai tersebut tumbuh sejenis tumbuhan yang seakan-akan seperti pokok kelapa sawit yang mana pokok ini menjadi sumber kekayaan bagi Negara Malaysia kini. 
Namun begitu, pokok yang terdapat disini pada waktu itu bukanlah kelapa sawit tetapi dikenali sebagai “Pokok Terintid” dikalangan masyarakat dusun. Keadaan pokok ini juga berduri dan buahnya boleh dimakan. Selain dari keistemewaan ini, pokok terintid juga boleh dijadikan sebagai atap rumah. Pakcik Rugom juga menganyam daun ini untuk atap pondok yang telah dibina itu. Malahan sejak hari itu, orang-orang yang telah mengikuti Pakcik Rugom juga telah mengikut jejaknya, dan kelihatanlah beberapa buah pondok usang yang beratapkan daun Terintid di sepanjang sungai “Dan” tersebut. Tahun demi tahun, maka semakin bertambahlah pengikut-pengikut Pakcik Rugom ke kawasan berkenaan lalu membuka petempatan yang baru. Kemudian merekapun telah menamakan petempatan yang telah mereka diami itu sebagai “KAMPUNG TERINTIDON”. Nama tersebut adalah hasil gabungan nama sungai dan nama pokok yang banyak disitu pada masa itu. (TERINTID + DAN). Namun begitu, Pakcik Rugom yang telah mendirikan rumahtangga sudah sekian lama, masih juga tidak mendapat anak, kerana kononnya beliau sedang berguru dan mengamalkan pemujaan terhadap kuasa-kuasa syaitan. Walaubagaimanapun, rakan-rakannya yang lain bernasib baik kerana dikurniai dengan anak yang ramai. Apabila bilangan mereka bertambah ramai, maka terbentuklah tiga tempat petempatan yang dikenali sebagai SIBA-IBAH (Bawah), SOKID (Atas), dan di LOTUD. Tahun berganti tahun, maka bilangan penduduk di ketiga-tiga kawasan ini semakin berkembang. 
Di tengah-tengah kehidupan yang harmoni di sebuah perkampungan yang baru itu, tiba-tiba masyarakat kampung ternganga serta meratap hiba apabila mereka diserang oleh malapetaka yang dahsyat iaitu penyakit taun. Ramai orang yang berak berdarah. Selepas itu, timbul pula sejenis lagi penyakit yang dikenali sebagai “Momopau” (Kulit Melecur). Pada masa ini lah masyarakat diperkampungan tersebut telah menggunakan daun-daun pisang sebagai alas diwaktu tidur. Ini kerana kudis-kudis yang memenuhi seluruh badan mereka. Setelah malapetaka tersebut berlalu, masyarakat disitu menadah tangan supaya mereka tidak lagi diserang oleh gejala-gejala penyakit yang dahsyat. Tetapi takdir tidak menyebelahi segala-galanya, kerana tidak lama kemudian mereka telah ditimpa sejenis penyakit lagi. Penyakit ini adalah lebih merbahaya bahkan telah mengorbankan ramai jiwa tidak kira kanak-kanak kecil, dewasa dan orang tua. Penyakit ini dikenali sebagai “TABI-TABI KANGKAB” bagi orang-orang dusun pada masa itu. Kononnya orang yang diserang penyakit ini akan sakit kepala. Dan mangsanya hanya boleh bertahan selama sehari. Ketika ini, masyarakat yang masih hidup hanya sempat menitiskan air mata tanpa apa-apa tindakan. 
Oleh itu, mereka tidak bermaya lagi untuk mengebumikan mangsa-mangsa penyakit tersebut. Oleh itu, ramai daripada penduduk yang mendiami di ketiga-tiga petempatan tadi telah berpecah-belah kerana takut sesuatu malapetaka yang lebih dahsyat akan menimpa mereka. Dengan itu, berpindahlah mereka kekawasan di sekitar perkampungan tersebut. Ada yang ke sebelah “Bukit Garas” dan dinamakan Kg. Kilabi. Manakala yang lain pula telah berpindah ke sebelah “ Bukit Kolubaan” dan petempatan yang baru ini pula dipanggil Kg. Kalagadan. Setelah sekian lama peristiwa pahit yang mereka lalui maka tersebarlah kisah penentangan diantara Kg. Sayap dengan pihak pemerintah pada masa itu. Dan pada masa itu juga, barulah diketahui Ketua Kampung yang pertama apabila pihak kerajaan meminta semua kampung memilih ketua sebagai saluran pihak kerajaan untuk memungut “cukai kepala” di setiap orang lelaki. Perkara tersebut berlaku dalam tahun 1860-an. Manakala ketua kampung yang dilantik ialah Pakcik Bonglit. Senarai ketua-ketua Kampung Terintidon 

1. Bonglit 1860 - 1882 
2. Selutan 1882 - 1902 
3. Gorugui Bonglit 1902 – 1914 
4. Leminah Selutan 1914 – 1928 
5. Kihob Landau 1928 – 1933 
6. Pengus Lipas 1933 – 1949 
7. Gaduan Landau 1949 – 1950 
8. Dusin Leminah 1950 – 1980 
9. Gentua Pengus 1980 - sekarang





Gambar2 ni bukan sungai "RAN" atau "DAN" yang diceritakan. 

This Article i copy form DUKU.
Thanks my friend...


Thursday, November 27, 2008

CONVOCATION


1 day.... 1 hour after land......

2nd day... ready to PICC for reahesal and reg for convocation.





Tring robe.... hehehehe...


Day 3.... ready for convocation







4th day.... trip to Melaka....









Liverpool vs Marseille

Great Header form Steven Garrerd...

Steven Gerrard’s first-half goal sent Liverpool into the Champions League knockout stage with an unconvincing win against Marseille at Anfield.

Gerrard headed in at the far post from Xabi Alonso’s cross after 23 minutes.

It was the highlight of a poor Liverpool display, with Marseille dominating possession for long periods.

Taye Taiwo had a long-range shot turned on to the post by Pepe Reina before the break, and Liverpool’s keeper also saved superbly from Hatem Ben Arfa.

Liverpool now enter their final game of this section, away to PSV Eindhoven, battling with Atletico Madrid to finish top of Group D.



Credit for: http://www.eplmatches.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG