NUFFNANG

Friday, April 30, 2010

Jangan Bangunkan Dia!!



Ada seorang gadis kecil berdiri di khalayak ramai sementarai ayahnya memberikan suatu kesaksian tentang apa yang telah diperbuat Tuhan dalam hidupnya. Dia menyaksikan bagaimana Tuhan telah menyelamatkan dia dan menarik dia dari gaya hidupnya sebagai seorang pemabuk.

Pada hari itu ada seorang sinis yang berdiri di antara kerumunan tersebut yang tidak tahan lagi mendengar segala percakapan kosong tentang agama tersebut. Dia berteriak, "Kenapa anda tidak duduk dan diam saja, orang tua. Anda hanyalah bermimpi."

Tak beberapa lama, orang ini merasa ada tarikan di lengan jaketnya. Dia menoleh ke bawah dan ternyata itu adalah gadis kecil ini. Anak itu menatapnya dan berkata, "Tuan, itu adalah ayah saya yang kamu sedang cakapkan. Anda mengatakan ayah saya seorang pemimpi? Biar saya ceritakan kepada kamu tentang ayah saya.

"Ayah saya dulu seorang pemabuk dan malam-malam pulang ke rumah, dan memukul ibu saya. Ibu menangis sepanjang malam. Dan tuan, kami tidak memiliki pakaian-pakaian bagus untuk dipakai kerana ayah saya membelanjakan seluruh wangnya untuk whiski. Kadang-kadang saya tidak memiliki kasut untuk dikenakan ke sekolah. Tapi lihatlah kasut dan baju ini! Ayah saya mempunyai pekerjaan yang baik sekarang!".

Lalu sambil menunjuk ke suatu arah, dia mengatakan, "Adakah anda melihat seorang wanita yang sedang tersenyum di sana? Itu adalah ibu saya. Dia tidak menangis sepanjang malam lagi sekarang. Sekarang dia menyanyi."

Kemudian suatu pukulan yang hebat. Anak itu berkata, "TUHAN telah merubah ayah saya. TUHAN telah mengubah rumah kami. Tuan, jika ayah saya sedang bermimpi, tolong jangan bangunkan dia!"



gade say : Saya mendapat teks ini yang dikirimkan melalui facebook dan ia sangat memberkati. Tidak ada yang mustahil bagi Tuhan. Amen...!

Wednesday, April 28, 2010

COKLAT OH COKLAT



APA YANG ADA PADA COKLAT??....


Kamu tahu apa yang ada pada coklat yang kamu orang selalu makan tu?... Setiap kali kamu makan sekeping coklat seberat 100 g, kamu sudah mengambil kira-kira 650 kalori tambahan. 650 kalori tu banyak atau kecil? Kecilkan.. Tetapi, kalau itu berlebihan daripada yang kamu perlukan setiap hari, ia akan ditukarkan kepada lemak iaitu kira-kira 75 g bagi setiap keping coklat. Naa.. kalau sudah jadi lemak, itulah yang berkumpul d perut tu. Hehehe..... Jadi, apa yang kita perlu lakukan sekiranya kita tidak mahu ia bertukar kepada lemak? Bersenamlah jawapnya.. Tapi senaman apa yang sesuai dan menjadi pilihan serta masa yang diperlukan untuk membakar kalori sebanyak 650?.... Ini dia... kamu pilihlah mana yang kamu suka.....

Berjalan - 280 minit ( 4 jam 40 minit )

Berbasikal - 160 minit ( 2 jam 40 minit )

Berenang - 105 minit ( 1 jam 45 minit )

Berlari - 95 minit ( 1 jam 35 minit )



Mana satu senaman yang kamu mau pilih?... Hahahaha....


gade say : Dulu masa saya baca fakta ni pun saya terkejut abis... hahaha. Terutama sekali tu jumlah masa yang diperlukan untuk bersenam. Tapi sedap bah tu coklatkan.. hehehe...

Tuesday, April 27, 2010

MILIK MU

MILIK MU - FOP 3

Tuhan ku rindu mengasihi Mu selalu
Ku mau jadi seperti Mu itu kerinduan ku
Ku tahu kekuatan ku hanya ker'na kuasa Mu
Hanya nama Mu yang ku tinggikan

Kau melihat ku jauh kedalam hatiku
Ku mau bersama Mu
Kehadiran Mu ku yakin
Hidup ku 'kan menjadi milik Mu
Tuhan....




gade say : Sangat diberkati oleh lagu ini.....

Friday, April 23, 2010

I Am So Greatful To Be...... ME

Today is beginning of my life,
I am starting over today,
All good things are come to me,
I am greatful to be alive...

I see beauty all around me,
I live with passion and purpose,
I take time to laugh and play everyday,
I am awake, energized and alive...

I focus on all the good things in life,
And give thinks for every one of them,
I am at peace and one with everything,
I feel the love, the joy and the abundance...

I am free to be my self,
I am magnificence in human form,
I am perfection of life,
I am so greatful to be......ME.....

Tuesday, April 20, 2010

The Tiger, The Man and GOD..

A man was being chased by a tiger. He run as hard as he could until he was at the edge of cliff with the tiger in hot pursuit. The man looked over the edge of the cliff and saw a branch growing out of the side of the cliff a few feet down. He jumped down and grabbed the branch just as the tiger reached the cliff. The tiger growled viciously as the man sighed a great sigh of relief.

Just then a mouse came out from a crevice and begun to chew on the branch. The man looked down to what was drop of a thousand feet and sure death and looked to the heavens and yelled out, "Dear GOD, if You are there, please help. I will do anything You ask but please help."

Suddenly a voice came booming down from heaven, "You will do anything i ask?" it questioned.

The man shocked to hear a reply to his plea yelled back, "I will gladly do anything You ask, but please save me."

The voice from heaven replied, "There is one way to save you but it will take courage and faith."

The branch begun to weaken from the mouse and the tiger was still growing a few feet above the man, "Please, Lord, tell me what i must do and i will do it. Your will is my will."

The voice from heaven then said, "All right then, let go of the branch."

The man looked down to fall of thousand feet and certain death. He looked up at hungry tiger a few feet away and he looked at the mouse still chewing on the branch. Then he looked up at the heaven and yelled, "Is there anyone else up there???"


gade say : What you got from this story??... Think.............

Sunday, April 18, 2010

WAITING FOR ME.............Q..Q....

All this are waiting for me.... huhuhuhu....


Assignment :

Profile Usahawan + Pembentangan - 19/04/2010 (Isnin)

School Best Experience - 22/04/2010 (Khamis)

Pengurusan Gerko (Polio dan Kertas Kerja Perkhemahan) - awal bulan 5

Elektronik - 7/05/2010

Ilmu Pendidikan - Awal bulan 5

Hoki - folio - bulan 5

Kajian Tempatan - Folio - bulan 5

Kerja Kayu (KH) - Projek + Buku kemahiran hidup - bulan 5

Krusus Hoki - Bulan 5

Perkhemahan BSMM - Bulan 5

Pendidikan Luar (Pulau Pangkor) - 5-8/06/2010

Kajian Luar - ??

Folio Bina Insan Guru (BIG) - Bulan 5

Praktikum - 28/06 - 24/09/2010.... SK. Gombak Setia, KL... jauh.....



gade say : Banyak lagi yang saya x ingat.... huhuhuhu... bulan ni n bulan 5 sangat sibuk.....

Saturday, April 17, 2010

BILA LAGI??...







You all mesti kenal tempat ni kan.... Tanpa dirancang, pukul 11 lebih malam pada 2hb/4 yang lalu kami sampai ketempat ni... tujuannya sekadar jalan2 tgo pemandangan dan kareana org disini pada waktu malam... terkejut jg la sikit sbb bila sampai d dataran putrajaya penuh dengan org pula.. siap dengan main badminton, makan2, baring2... like berkelah pun ada... rasanya bukan seperti tengah malam..

Kami pun sempat juga la berbaring2 d dataran n d bawah jambatan menuju PICC... sempat tidur lagi kawan kami seorang... siok bah masa tu.. ada angin2... langit pun bersih.. hahaha...

sebenarnya, tida dirancang pun mau p sini... tujuan utama p Low Yatt ja. Kawan beli laptop.. dua org kawan saya ni,,, membeli laptop baru.. biasalahkan, kaya sekejap ja lepas elaun masuk. hehehe... jam 9 lebih kami siap membeli laptop, terus p makan d puchong... haha... tanpa sedar2 kawan(driver) kami ni membawa pula p putrajaya... haha disana laa yang lain pun support ja.... singgah2 lagi p tgo drive kejap sebelum menyusur masuk ke putarjaya....

Yang soinya, hari itu ada ceramah KOAM... dari 8 pagi sampai 5 petang... punya penat.. tp buat kerja gila lg jalan malam. bukan itu ja.. keesokan harinya pun ada lg ceramah KOAM dari jam 8 hingga 5 petang.. disana la terasa betul mengantuk gila2... Tp, dapat bertahan juga la daripada tertidur masa ceramah, cuma tiada apa2 yang masuk... masuk kiri keluar kanan pun tiada... ahhaha.... yang ada diotak masa tu mau balik tidur ja.... Exam KOAM baru ja selesai tadi pagi.. entah lulus atau tidak... maximum salah cuma 35/100 soalan... huhuhuhu.... harap2 dapat lulus la... tp x lulus pun siapa suruhkan... x belajar.. hahaha...... tgo dan lihat ja laa... klu gagal x hairan laa.. klu lulus, it miracle.... Hahahaha.........


gade say : Kalau bukan sekarang, bila lagi mau rasa buat benda2 mcm ni... yang penting tidak buat salah... hahahaha...... apa pun siok/best jg laaa......

Saturday, April 10, 2010

KU PERCAYA JANJIMU

Kupercaya Janjimu

Saat Ku hancur hati
Ku datang padaMu
Kau beri kekuatan dan beri penghiburan
Saat tak seorang pun dapat kuandalkan
Kau yang memberi jalan
Kau yang menuntunku

*
Saat ku tak mengerti
Dalam hidup ini
Namun firmanMu selalu menerangiku
Engkau yang buatku kuat lewati semua
Engkau pertolonganku
Tempat harapanku

Reff :
Tuhan kupercaya janjiMu
Dalam hidupku
Kau beri kemenangan

Tuhan Kau selalu setia
Dalam hidupku
Kau berharga bagiku
Kaulah jaminanku
Dalam hidupku

Back to *

Back to Reff (2x)

Kupercaya Janjimu Ya Tuhan....


gade say : Janji Tuhan itu ya dan pasti, namun kita kena tahu bahawa janji Tuhan adalah bersyarat dan untuk mendapatkan atau mengalami dan menerima janji-janji Tuhan, kita haruslah melakukan syarat yang Dia telah tetapkan. Ingat bahawa, KASIH TUHAN TIDAK BERSYARAT, TETAPI JANJI TUHAN ADALAH BERSYARAT.....



Thursday, April 08, 2010

TUHAN PASTI SANGGUP

TUHAN PASTI SANGGUP


* Mike *
Kuatkanlah hatimu
Lewati setiap persoalan
Tuhan Yesus selalu menopangmu
Jangan berhenti harap padaNya..

Reff:
Tuhan Pasti Sanggup…
TanganNya takkan terlambat ‘tuk mengangkatmu
Tuhan Masih Sanggup…
Percayalah, Dia tak tinggalkanmu…

* Maria Shandy *
Kuatkanlah hatimu
Lewati setiap persoalan
Tuhan Yesus selalu menopangmu
Jangan berhenti harap padaNya..

Reff:
Tuhan Pasti Sanggup…
TanganNya takkan terlambat ‘tuk mengangkatmu
Tuhan Masih Sanggup…
Percayalah, Dia tak tinggalkanmu…

*Mike & Maria Shandy*
Tuhan Pasti Sanggup…
TanganNya takkan terlambat tuk mengangkatmu
Tuhan Masih Sanggup…
Percayalah, Dia Masih Sanggup…
Tuhan Pasti Sanggup…
TanganNya takkan terlambat tuk menganggkatmu
Tuhan Masih Sanggup…
Percayalah, Dia tak tinggalkanmu…

Bridge :
Percayalah, (percayalahhh…)
Percayalah, ( kita harus percaya ..)
Percayalah, Dia kan mengangkatmu…


gade say : Apa pun juga, berharaplah kepada-Nya dalam segala haldalam perkara besar, mau pun perkara yang kecil.. Percayalah Dia tidak akan pernah meninggalkanmu.....



LIVERPOOL NEW HOME KIT NEXT SEASON


Berakhirnya kontrak penajaan CARLSBERG(1992-2010) untuk liverpool dan akan di ganti oleh STANDARD CHARTERED






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG